Vložil: | Madarona |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 20 |
|
|
Použité suroviny receptu Želé ze slív:
1,8 kg omytých rynglí (slív, pološvestek)
| šťávu ze 2 citronů
| tolik krupicového cukru, kolik bude šťávy (například 500 g na 500 ml)
Postup přípravy receptu Želé ze slív:
Ryngle vložte do hrnce spolu s citronovou šťávou a 300 ml vody. Pomalu přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 30 až 40 minut.
Čistou utěrku namočte v horké vodě, vložte do cedníku a ten zavěste nad hlubší misku nebo hrnec. Na utěrku přelijte směs a nechte ji alespoň dvě hodiny vykapávat.
Odměrkou či kalibrovanou lahví odměřte šťávu, abyste věděli, kolik cukru máte přidat, vraťte ji do hrnce a přisypte cukr. Zahřívejte na velmi mírném ohni, až se cukr rozpustí. Plamen prudce zvyšte, až se směs začne vařit. Trochu pak kápněte na vychlazený talíř; po vmáčknutí prstu by se v želé měly tvořit vrásky. Pokud ne, vařte ještě pět minut a pak znovu otestujte.
Hotové želé ze slív nalijte do vysterilizovaných sklenic.
Fotky receptu Želé ze slív:
Fotky vložil: hanina51