Postup přípravy receptu Zelená rajčata:
Kvalitní rajčata nakrájíme na plátky. Svaříme půlku cukru s octem a troškou vody. Do vroucího roztoku postupně vkládáme rajčata, necháme 3-4 minuty a vyjmeme. Když takto vystřídáme všechny plátky, roztok vychladíme, vložíme rajčata a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den šťávu slijeme, přidáme druhou polovinu cukru a svaříme na nit. Přidáme hřebíčky, skořici a kůru a spolu s rajčaty vaříme, až jsou sklovitá a zhoustnou. Plníme horké do sklenic, přilijeme rum a povážeme. Pro větší jistotu je raději zavářím.
Rajčata jsou sladkokyselá, chutnají podobně jako kandované ovoce, pěkně voní a není ani k poznání, že se jedná o rajčata. Je to výborná chuťovka.
Zelená rajčata podobně jako zelené brambory obsahují toxickou látku solanin. Její množství vzhledem k množství konzumace není nebezpečné. Navíc - tepelným zpracováním se obsah této látky značně snižuje.