3 ks brambory
| 2 ks klobása
| 1 ks cibule
| 2 litry voda
| 500 g kysané zelí
| 8 ks pepř celý
| 1 ks bobkový list
| 2 lžíce máslo nebo tuk
| 2 lžíce hladká mouka
| sůl, kmín, mletá paprika
Postup přípravy receptu Zelňačka s klobásou:
Brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme najemno. Zelí překrájíme na kratší nudličky. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a solí a překrájené zelí také odděleně s bobkovým listem a pepřem. Zelí vaříme asi 30 minut. Mezitím si na másle opečeme na kostičky klobásu. Přidáme cibulku a nakonec i mouku s paprikou a uděláme světlou jíšku. Do té přelijeme celý obsah hrnce se zelím a nescezené uvařené brambory. Povaříme asi 10 minut a máme hotovo.
Zelňačku s klobásou můžeme zjemnit na talíři zakysanou smetanou.