Postup přípravy receptu Žemlová jelítka - žemláky:
Vepřovou hlavu očistíme a opláchneme ve studené vodě a vložíme do osolené vařící vody. Asi po hodině přidáme vepřový bůček zbavený kostí a chrupavek. Než se maso uvaří připravíme žemle nebo veky. Nakrájíme je asi na centimetrové kostky, mírně pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme je do teplé trouby, dokud nevyschnou. Při sušení je promícháme, aby se promastily. Pak nakrájíme a dozlatova osmažíme cibulku, utřeme česnek, ohřejeme škvarky a připravíme střeva. Když jde vařené maso dobře od kosti, vyndáme je na vál, necháme trochu vychladnout a hlavu obereme. Kůži a horší kousky semeleme, bůček a ostatní maso nasekáme kolíbkou nebo sekáčkem nahrubo. Maso, veku, osmaženou cibulku a škvarky dáme do větší nádoby, zamícháme, osolíme a opepříme. Přidáme nové koření, zázvor, česnek, majoránku a drcený kmín. Přidáme ještě asi tři naběračky vývaru a opět zamícháme. Pak podle potřeby dochutíme a teprve potom přimícháme krev. Naplníme jedno střívko a dáme je na 15 až 20 minut vařit. Voda musí být těsně pod bodem varu. Jelítko ochutnáme. může se nám zdát, že kostky žemle jsou poněkud tvrdé a suché. Nic na to však nedáme, protože po vychladnutí žemličky změknou. Pokud nám bude vlastnoruční "žemláček" chutnat, můžeme naplnit i ostatní střívka a uvařit je všechny naráz jako to první. Žemlové jelítko podáváme s chlebem, brambory a nebo se zelím.