Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny Ryby - roční horoskop na rok 2025Ryby - roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 22.02. 2025
Dnes má svátek Petr
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žemlová jelítka - žemláky

fotka Žemlová jelítka - žemláky
Vložil:
Porcí:5
Doba přípravy: 95 min
Hodnocení:  ++++______
Počet hodnocení: 4

Použité suroviny receptu Žemlová jelítka - žemláky:

1 vepřová hlava  | 1/2 kg škvarků  | 1/2 kg bůčku  | 1 litr vepřové krve  | 3 - 4 veky  | 3 větší cibule  | dle chuti: sůl a mletý pepř  | 1 celá hlavička česneku  | koření: nové koření, zázvor a majoránka  | 1 balíček drceného kmínu  | dle potřeby: telecí nebo vepřová střeva  | dle potřeby: špejle

Postup přípravy receptu Žemlová jelítka - žemláky:

Vepřovou hlavu očistíme a opláchneme ve studené vodě a vložíme do osolené vařící vody. Asi po hodině přidáme vepřový bůček zbavený kostí a chrupavek. Než se maso uvaří připravíme žemle nebo veky. Nakrájíme je asi na centimetrové kostky, mírně pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme je do teplé trouby, dokud nevyschnou. Při sušení je promícháme, aby se promastily. Pak nakrájíme a dozlatova osmažíme cibulku, utřeme česnek, ohřejeme škvarky a připravíme střeva. Když jde vařené maso dobře od kosti, vyndáme je na vál, necháme trochu vychladnout a hlavu obereme. Kůži a horší kousky semeleme, bůček a ostatní maso nasekáme kolíbkou nebo sekáčkem nahrubo. Maso, veku, osmaženou cibulku a škvarky dáme do větší nádoby, zamícháme, osolíme a opepříme. Přidáme nové koření, zázvor, česnek, majoránku a drcený kmín. Přidáme ještě asi tři naběračky vývaru a opět zamícháme. Pak podle potřeby dochutíme a teprve potom přimícháme krev. Naplníme jedno střívko a dáme je na 15 až 20 minut vařit. Voda musí být těsně pod bodem varu. Jelítko ochutnáme. může se nám zdát, že kostky žemle jsou poněkud tvrdé a suché. Nic na to však nedáme, protože po vychladnutí žemličky změknou. Pokud nám bude vlastnoruční "žemláček" chutnat, můžeme naplnit i ostatní střívka a uvařit je všechny naráz jako to první. Žemlové jelítko podáváme s chlebem, brambory a nebo se zelím.


Fotky receptu Žemlová jelítka - žemláky:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Žemlová jelítka - žemláky
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !