Postup přípravy receptu Zuppa di zucca:
Oloupejte 1 větší dýni a odstraňte pecky. Pokrájejte na měsíčky, osolte 2 špetkami, ocukrujte 2 špetkami a pokapejte olivovým olejem. Dejte na plech péct do trouby předehřáté na 180 °C. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte k ní opečenou a pokrájenou dýni, lehce opečte. Dýně nesmí získat žádnou barvu. Zalijte vývarem (tak aby bylo vše potopeno) a nechte pomalu táhnout asi 15 minut. Vše nalijte do mixéru, pomalu rozmixujte dohladka a proceďte skrz nejjemnější cedník, co máte, a nechte ještě jednou provařit. Na jednu porci polévky je třeba jeden plátek parmské šunky pokrájený na nudličky a lžíce olivového oleje olio extra vergine di oliva Toscano IGP.