Postup přípravy receptu Sekaná - gyros:
Vezmeme 1 kg mletého masa (1 díl vepřového, 1 díl hovězího), smícháme s 1 na jemno nakrájenou větší cibulí, přidáme dva na kostičky nakrájené čerstvé rohlíky, které byly namočeny v 1/4 l acidofilního mléka, dále přidáme 2 vajíčka, asi jednu kávovou lžičku soli a 3 polévkové lžíce směsi „Gyros“. Celé dobře prohněteme a postupně přidáváme strouhanku – až vznikne tuhá hmota, z které vyrobíme 2 šišky sekané.
Sekanou dáme péci do trouby (nezapomeneme podlít trochou vody) při teplotě 150 – 200 °C, cca na 60 – 90 minut. Při pečení podléváme a sekanou potíráme olejem nebo vaječným bílkem.
Jako přílohu podáváme brambor, bramborový salát, chléb nebo pečivo.