500 g polohrubé mouky
| 200 g másla
| 1 lžíce sádla
| 1 likérová sklenice třešňovice
| 50 g cukru
| 3 vejce
| 150 g rozinek
| 40 g droždí (1 kostka)
| 75 ml mléka
| 125 ml smetany
| 50 g mandlí
| dle chuti: moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu Alsaská bábovka:
Do velké mísy dáme mouku, máslo a sádlo nakrájíme na lístky. Společně se sklenkou třešňovice vmícháme do mouky cukr, 3 vejce, rozinky a zpracujeme těsto. Kvasnice rozmícháme ve vlažném mléce a zapracujeme do těsta, postupně vpracujeme smetanu. V mezičase předehřejeme troubu na 220 stupňů C. Velkou bábovkovou formu vymastíme máslem nebo sádlem a dolů do formy vložíme oloupané mandle. Naplníme formu těstem a přikryté necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Formu vsuneme na střední drážku trouby a pečeme asi 1 hodinu. Bábovku necháme ve formě vyhladnout, pak vyklopíme a přes sítko pocukrujeme moučkovým cukrem.
Fotky receptu Alsaská bábovka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!