Postup přípravy receptu Balkánská slaná pita:
Všechny přísady smícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto je hotové když se již nelepí na ruku ani na vál a dělají se v něm bubliny. Těsto rozdělíme na několik částí, podle počtu a velikosti plátů - porcí, jež potřebujeme. Těmto dílům těsta se říká "jufky". "Jufky" pak na ubrusu trochu rozválíme, potřeme teplým olejem, přikryjeme a necháme 20-30 minut odpočinout. Odpočaté "jufky" rozválíme nebo vytáhneme na potřebnou velikost a tenkost. Pak je naplníme některou z níže uvedených náplní.
Náplně pity:
- jsou často masové (kořeněné mleté masa), bramborové (brambor, máslo, vejce cibule, kyselé mléko) pórkové (pórek, olej, rýže), z hlávkového zelí (zelí, rýže, cibule olej), tvarohu a špenátu (tvaroh, máslo, vejce, špenát) a jen tvarohu (tvaroh, vejce, másla).
Po naplnění pitu:
- zavineme (pita "gužvalija" nebo "zasukana") do závinu, který bývá často tenký a stáčí se spirálovitě do kulatých plechů od středu k okraji ("pita u frkove"), nebo
- skládáme z vytažených plátů do vymazaného pekáče (pita skládaná - polagana). V tomto případě položíme na plech nejdříve první vytažený plát těsta, potřeme jej teplým omastkem, přikryjeme druhým, potřeme náplní atd. Tento postup opakujeme, až vypotřebujeme všechny pláty těsta a připravenou náplň. Nahoru přijde jeden až dva pláty bez náplně potřené jen olejem.