Postup přípravy receptu Bažant pečený na slanině:
Očištěného bažanta omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři porce. Stehna i prsíčka protáhneme proužky slaniny a osolíme. V hrnci rozehřejem máslo a zbytek slaniny, nakrájené na nudličky. Přidáme nakrájenou cibuli a koření a krátce podusíme. Na to položíme porce bažanta, přiklopíme poklicí a pečeme asi 10 minut. Potom porce masa obrátíme, podlijeme mírně vínem a pečeme do měkka, tj. asi 40-50 minut. Během pečení několikrát přilijeme víno a porce bažanta obracíme. Měkké maso přendáme na talíře a přelijeme šťávou, ze které jste odstranili koření. Můžeme také šťávu zahustit moukou.
Poznámka: Při pečení přiléváme vždy jen malé množství vína. Maso se musí péct, nikoliv dusit.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, bramborový knedlík, dušené červené zelí, saláty z čerstvé zeleniny, brusinkový kompot