Postup přípravy receptu Bramborové špalky s uzeným a zelím:
Den předem uvařené brambory oloupeme, a nastrouháme na jemno.
Na vále smícháme jemně osolené brambory s vejcem a mouku, vypracujeme tužší těsto (dle potřeby přidáme mouku).
Těsto rozdělíme na díly a z těch vytvarujeme jednotlivé válečky o průměru cca 2 cm.
Nožem rozkrájíme válečky na stejně velké špalky.
Ty pak postupně vkládáme do vroucí vody a po zavaření je opatrně nadzvedneme, aby se nepřilepily ke dnu.
Jakmile nám špalky vyplavou napovrch, ještě je cca 2 minuty povaříme
a poté pomocí cedníku vyjmeme, dále vaříme další dávku
Zelí dáme vařit s trochou vody na cca 10 minut.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, tou pak zelí zahustíme, ještě chvíli zelí s jíškou provaříme, dochutíme solí a cukrem.
Uzené maso nakrájíme na menší kostky spolu s oloupanou cibulí a vše na oleji orestujeme.
Na talíř poklademe špalky se zelím a navrch přidáme orestované kousky masa
s cibulí.