Postup přípravy receptu Bramborový koláč s medvědím česnekem:
Nejdříve si připravíme medvědí česnek. Opereme, osušíme a nakrájíme. Na pánvi, na troše oleje několikrát obrátíme a zalijeme šlehačkou. Necháme chvilku lehce povařit. Osolíme, opepříme. Odstavíme a necháme vychladnout.
Oloupané brambory nastrouháme jako na "Rösti", položíme na utěrku a dobře vymačkáme. Teflonovou pánev trochu vymažeme olejem a namačkáme do ní brambory. Opečeme po obou stranách. Opečené brambory vyklopíme na pečícím papírem vyložený plech tak, aby udržely kulatou formu. Když se trochu rozpadnou nevadí, zakulatíme rukama. Na brambory natřeme vychladlý medvědí česnek. Koláč přikryjeme listovým těstem tak, že přečnívající těsto podhrneme pod brambory. Potřeme vejcem, stačí bílek nebo žloutek, nebo jenom mlékem.
Pečeme při 180-200°C asi 40 minut.
Podáváme buď jako samostatné jídlo se smetanovou omáčkou. Do smetany vmícháme třeba pažitku, osolíme a opepříme. Nebo jako přílohu k masu, třeba ke kuřeti.
Místo medvědího česneku můžeme dát listový špenát nebo pórek. Kdo chce může přidat šunku.