Těsto: 250 g tekutého medu
| 125 g cukru
| 100 g sušených amerických brusinek
| 50 g vlašských ořechů
| 1 čajová lžička potaše (uhličitan draselný, draslo)
| 2 polévkové lžíce vody
| 2 čajové lžičky perníkového koření
| 300 g mouky
| Dále: 100 g moučkového cukru
| 100 ml vody
| 30 g sušených brusinek
Postup přípravy receptu Brusinkové mlsky:
1. Za stálého míchání rozehřejeme v hrnci med a cukr, až se cukr rozpustí. Poté necháme trochu vychladnout.
2. Brusinky a vlašské ořechy (pár odložíme na zdobení) nasekáme nadrobno. Potaš rozpustíme ve vodě. Perníkové koření smícháme s moukou. Polovinu mouky, brusinky, vlašské ořechy a rozpuštěný potaš přidáme k medu a promícháme. Hmotu se zbytkem mouky uhněteme do hladka. Těsto vyválíme na plechu vyloženém papírem na pečení. Pravý růžek (asi 5 x 6 cm) si označíme nožem. Plech odložíme na asi jednu hodinu do chladna.
3. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C (plynová: stupeň 2-3, horkovzdušná: 160°C) asi 20-25 minut.
4. Moučkový cukr lehce svaříme s vodou do mírného sirupu. Horké pečivo touto směsí lehce potřeme a ozdobíme zbylými brusinkami a vlašskými ořechy. Poté krájíme podle označení v pravém rohu.
Nutriční hodnoty / kus cca:
Energetická hodnota: 137 kcal / 572 kJ Bílkoviny: 1,5 g Tuky: 1,4 g Sacharidy: 29 g