Postup přípravy receptu Calzone po neapolsku:
Mouku prosejeme na vál, uprostřed uděláme důlek a do něho rozdrobíme droždí. Osolíme a přidáme sádlo, přilijeme cca 250 ml vlažné vody a vypracujeme rukama těsto. To uložíme na moukou vysypanou podložku a poprášíme také moukou. Dáme kynout do tepla na 90 minut.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na olivovém oleji 5 minut smažíme. Mortadelu nakrájíme na kostičky, bůček na malé kousky. Mozarellu nebo ovčí sýr nakrájíme na kostky, všechno společně smícháme, přidáme parmazán, vejce a ostatní části náplně. Osolíme, opepříme a pečlivě promícháme.
Vykynuté těsto prohněteme rukama a rozválíme na kolo o tloušťce cca 5 mm. Povrch pomastíme olejem. Na polovinu těsta navrstvíme náplň přehneme, pokryjeme druhou polovinou těsta a pečlivě slepíme okraje. Povrch pomastíme olejem. Pečeme 30 minut v troubě rozehřáté na 180°C. Podáváme horké.