Postup přípravy receptu Celozrnný chléb s žitnou moukou:
Smíchejte vlažnou vodu s kváskem nebo kvasnicemi, použijte metličku. Přisypávejte po troškách pšeničkou mouku (možné namíchat s kukuřičnou, pohankovou,...). Pořád dobře metličkou míchejte, aby kvasinky měly dostatek vzduchu. Až těsto dosáhne hustoty kaše, přidejte koření, semínka a sůl. Dále přisypávejte mouku a dobře míchejte. Nejde-li už míchat metličkou, míchejte rukou a to překládáním těsta. Je potřeba těsto dobře provzdušnit.
Až těsto dosáhne správného skupenství, nechte kynout asi 3/4 hodiny, poté opět prohněťte a přendejte na plech, kde ho nechte kynout 1/4 hodiny. Vykynutý chléb vložte do předehřáté trouby na 250°C a takto pečte 15 min. Potom 10 minut na 180°C.
Je dobré dát do trouby nádobu s vodou.
Po dopečení nechte chléb odpočinout na prkénku, přikrytém utěrkou.