Postup přípravy receptu Česnekový závin :
Těsto připravíme klasicky jako při přípravě taženého závinu: Do mísy dáme mouku, vejce, teplou vodu, sůl a olej, přidáme koření, med, ocet a vypracujeme těsto. Pak vytloukáme, aby bylo hezky vláčné. Přikryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme v teple 1/2 hodiny odpočívat.
Mezitím se připravíme nádivku:
Na oleji či másle podusíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno pokrájený česnek, sůl, necháme prochladnout. Tvaroh smícháme s vejci a strouhaným sýrem. Přidáme cibulovou směs, sůl, pepř, muškát, pažitku či česnekovou nať. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Těsto na pomoučené utěrce vyválíme co nejtenčeji, potřeme tvarohovou směsí. Pomocí utěrky svineme závin a opatrně přeneseme na plech vymazaný olejem či vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180 - 200 stupňů přibližně 30 - 40 minut. Před dopečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Podáváme teplý či vlažný. Lépe tak vyniknou vůně a chutě, ale i studený závin je výborný.