Postup přípravy receptu Chalupářský guláš:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle nebo oleji. Přidáme maso nakrájené na kostky a za stálého míchání opékáme, dokud maso neztmavne a šťáva se nevydusí na tuk.
Maso odstavíme ze sporáku, přidáme mletou papriku, promícháme a ihned podlijeme trochou horké vody nebo vývaru. Hrnec vrátíme na sporák, osolíme, přidáme kmín a při mírné teplotě pod pokličkou dusíme téměř doměkka.
Pak šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso ochutíme majoránkou a česnekem utřeným s trochou soli a krátce podusíme.
Chalupářský guláš podáváme s houskovými knedlíky ozdobený tenkými kolečky cibule.