270-320 g mouky
| 4 lžíce cukru
| 1/2 lžičky soli
| 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g balení instantních suchých
| 5 lžic (75 g) olivového oleje
| 160 ml teplé vody
| 1 vejce
Postup přípravy receptu Chléb pita z Řecka:
Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vlažné máslo a sůl a dobře promícháme. Přidáme 50 g mouky a pomocí vidličky trochu našlehané vejce. Znovu spojíme dohromady. Nakonec přidáme tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto a to zpracujeme na elastické a hladké těsto.
Přikryté těsto necháme na teplém místě vzejmeme do dvojitého objemu. Zbouchneme ho pěstí dolů a rozdělíme ho na 8 stejných dílů. Každý díl spojíme v pevnou kouli, tu položíme na suchý plech a rozválíme ji (nebo pomocí prstů roztlačit) na 20 cm kruh. Necháme je 15 minut odpočinout. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 6-8 minut, až jsou světle nahnědlé. Necháme je zchladnout a potom je vzduchotěsně zabalíme do upotřebení (rychle schnou).
Fotky receptu Chléb pita z Řecka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!