Použité suroviny receptu Chléb s dýňovými semínky:
1 kostka droždí
| 1 lžička cukru
| 250-375 ml vlažného podmáslí
| 300 g celozrnné pšeničné mouky
| 130 g dýňových semínek
| 700 g dýňových semínek
| 100 g kukuřičné mouky
| 2 lžíce oleje z dýňových semínek
| 1 vrchovatá lžička soli
| 3 lžičky mléka
Postup přípravy receptu Chléb s dýňovými semínky:
1. Droždí rozdrobíme. Posypeme cukrem a rozmícháme s trochou podmáslí a pšeničné mouky. Přikryté necháme asi 15 min. kynout.
2. Dýňová semínka - až na 30 g - nahrubo posekáme. Smícháme se zbývající moukou, žitným šrotem a kukuřičnou moukou. Přidáme kvásek, olej, sůl a tolik podmáslí, aby při hnětení vzniklo vláčné těsto. Přikryté necháme asi 40 min. kynout.
3. Těsto opět prohněteme a vložíme do vymazané formy (délka 30 cm). Potřeme mlékem a posypeme zbylými dýňovými semínky. Necháme 30 min. stát. Troubu předehřejeme na 200 °C.
4. Chléb pečeme 15 min. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších asi 45 min. dozlatova. Ponecháme 5 min. ve formě a vyklopíme.
Fotky receptu Chléb s dýňovými semínky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!