Postup přípravy receptu Chléb s hnízdem:
Na pekáček si rozložíme krajíce chleba. Ty potřeme silnější vrstvou taveného sýra a dáme zapéct do trouby tak na 10 minutek, při 150-180 °C. Mezitím si oddělíme z vajíček žloutky od bílků (bílky do jedné společné nádoby a žloutky oddělíme každý zvlášť). Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Na rozpečené chleby pak z ušlehaného sněhu děláme hnízdo a doprostřed dáme vždy po jednom žloutku na každý chléb. Ochutíme kořením dle chuti, např. vegetou, lehce popepříme či dáme nasekanou bazalku.
Vše dáme opět zapéct. Délka už pak záleží jen na tom, jak máme rádi vejce udělaná, pokud na hniličko, vytáhneme chleby, jakmile sníh lehce začne zlátnout. Jestliže na tvrdo, vytáhneme jej, až bude sníh zcela zlatý, popřípadě můžeme žloutek po chvilce pečení lehce propíchnout.