Použité suroviny receptu Chléb z ovesných vloček a tvrdého chleba:
100 g strouhaného tvrdého chleba
| 200 g droždí
| 20 g rostlinného másla na vymazání formy
| 100 g žitné mouky chlebové
| po lžičce droždí
| 100 g pšeničné mouky celozrnné
| po lžičce cukru, soli a kmínu
| 100 g ovesných vloček
| na špičku nože zázvoru
| dle potřeby: ovesné vločky na posypání
Postup přípravy receptu Chléb z ovesných vloček a tvrdého chleba:
Nastrouhaný tvrdý chléb namočíme den předem do 100 ml vody. V hrnku rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce pšeničné mouky a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Necháme pod pokličkou vykynout. V míse smícháme mouky, ovesné vločky, sůl a koření a utvoříme důlek pro vykynutý kvásek a namočený strouhaný chléb. Vypracujeme vláčné těsto, je-li třeba, přidáme ještě trochu vody. Necháme je pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Propracujeme, urovnáme do vymazané chlebové formy a necháme znovu kynout asi 60 minut. Těsto potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami. Formu vložíme na spodní lištu trouby a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb pečeme ještě cca 30 minut.
Fotky receptu Chléb z ovesných vloček a tvrdého chleba:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!