1 kg mouky (70 dkg hladké mouky + 30 dkg žitné nebo celozrnné mouky)
| 3 lžičky soli
| 3 lžičky mletého nebo drceného kmínu
| 1 lžička mletého anýzu
| 1 lžička mletého fenyklu
| kvásek:
| 6 dkg droždí
| 1 dcl vlažné vody
| 1 lžička cukru
| dle potřeby: trošku pol. mouky
| na zadělání:
| 1/4 l piva
| 1/4 l vlažné vody
Postup přípravy receptu Chléb z piva:
Mouku smícháme se solí a kořením, připravíme kvásek a zaděláme těsto pivem a vodou. Asi 10 min elektrickým hnětačem vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme vykynout asi 30 min. Posypeme suchý plech troškou hladké mouky a těsto na něm upravíme do požadovaného tvaru. Potom bochník na plechu obrátíme spodem nahoru, vytvarujeme a necháme ještě asi 10 minut vykynout. Troubu vyhřejeme na 200 °C, chleba 1 hodinu pečeme bez otevření, pak bochník potřeme vodou a na 5 min dáme do trouby dosušit (bude lesklý). Mouka se může podle chuti různě kombinovat – špaldová + celozrnná + hladká atd. jen dodržet celkové množství 1 kg.
Fotky receptu Chléb z piva:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!