Postup přípravy receptu Chléb ze selského jogurtu:
Smíchejte droždí s cukrem, přidejte rozehřáté máslo s trochou vody (vodu dávám proto, aby horké máslo trochu zchladila). Nechám chvilku stát, než kvásek vyběhne. (Vím, že ze suchých kvasnic se kvásek dělat nemusí, ale tento postup se mi osvědčil víc, než zamíchání kvasnic rovnou do mouky).
Mezitím smíchejte mouky, sůl a kmín. Přilijte kvásek, jogurt a zbytek vody (obojí pokojové teploty). Ohřátí jogurtu z lednice řeším tak, že vodu určenou do těsta ohřeju a smíchám s jogurtem. Vznikne nejprve lepivé těsto, ale po krátkém hnětení (nikdy nemíchám víc než 5 minut) se lepit přestane. Vytvořte bochánek, obalte v mouce a nechte kynout. Většinou po 1 hodině (už má dvojnásobný objem) prohnětu a nechám ještě tak půl hodiny kynout. Potom vytvořte šišku nebo bochánek, přitom zapracujte semínka a položte na plech s pečícím papírem.
Zapněte troubu na 200 st. Po 15-20 min. - než se trouba rozehřeje - potřete chléb vodou se solí a pečte 3/4 hodiny až 1 hodinu. (Po 20 minutách troubu ztlumte na 180 st., během pečení ještě alespoň 1x potřete vodou se solí.)
Pozn.: Chléb konzistencí připomíná obyčejný kmínový, je spíš hutný, vláčný, ne buchtový a vůbec se nedrolí.