Postup přípravy receptu Chlebánky plněné sladkokyselým zelím a slaninou:
Náplň sladko-kyselého zelí
Připravíme si sladko-kyselé zelí, cibuli a slaninu. Cibulku si na drobno nakrájíme, dáme na rozehřátý olej, přidáme na kousky nakrájenou slaninu, kterou povaříme s cibulkou, přibližně 10 minut, přidáme zelí a necháme vařit tak, aby nebylo zelí moc měkké a rozvařené, zelí vezmeme a necháme odkapat šťávu.
Potom si připravíme mouku, kterou nasypeme do velké zadělávací mísy a uděláme si důlek. Do menší misky rozdrobíme kvasnice a přisypeme cukr, rozetřeme a přilijeme vlažné mléko. Pořádně vše rozmícháme a vlijeme do připravené mouky. Přidáme špetku soli a mísíme tak dlouho dokud těsto není řádně vypracované. Vymísené těsto posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Přibližně po 30ti minutách těsto vyklopíme na stůl a rozdělíme na bochánky, ze kterých vytvarujeme chlebánky, dáváme je na plech pomazaný sádlem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem, solí, ovesnými vločkami, mákem, sezamovým či lněným semínkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Aby se pečivo příliš nevysušilo, můžeme dát na dno trouby plech s vodou.