Postup přípravy receptu Chlebové bochánky:
Obě mouky smícháme, přidáme sůl, cukr, kmín. Do směsi rozdrobíme droždí. Přidáme vlažnou vodu a těsto vypracujeme rukou do bochánku (pozn. vody je možno dát více, těsto pak bude nadýchanější). Těsto necháme 30 minut kynout v teple. Mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Když těsto vykyne, lžící děláme bochánky. Bochánky ještě v dlani propracujeme. Dáme je na plech a trochu "rozplácneme". Když máme nachystaný plný plech bochánků, potřeme je žloutkem a následně nožem můžeme udělat "rýžku" (bochánky pak vypadají jako zrno). Pečeme asi 30 minut.
Z 1 dávky je možno udělat cca 25 bochánků.
Je možné pozměnit poměr žitné a pšeničné mouky. Čím více bude žitné, tím bude chleba hutnější a tmavší. Pokud chceme změnu, můžeme kmín nahradit slunečnicovými, dýňovými nebo jinými semínky. Bochánky je možné před pečením posypat hrubou solí, není ale nutné.