Postup přípravy receptu Chleboví méďové:
Nejdřív připraví kynutý chléb.
1. Rozehřej troubu na 230°C. Mouku, kvasnice a sůl smíchej v míse. Přidej olej a vodu.
2. Všechno dobře zamíchej, až vznikne tuhé těsto. Když se těsto lepí, přidej mouku. Když je příliš suché, pomůže trocha vody.
3. Polož těsto na stůl (vál) posypaný moukou. Teď je třeba, abys ho pořádně zpracoval rukama (asi 5 minut).
4. Utvoř z těsta medvědy.
a)vezmi jeden díl těsta a rozděl ho na dvě části. Vytvaruj tělo a dej na pomaštěný plech.
b) Zbytek těsta zase rozděl na dvě části. Z jednoho dílu udělej kouli a z druhého váleček.
c) Potři jednu stranu koule vajíčkem, trochu přitlač k tělu, a méďa má hlavu.
d) Vytvaruj čumáček, potři ho z jednné strany vajíčkem a připevni k hlavě.
e) Teď už zbývá jen udělat z těsta medvědí tlapy a umístit je na správné místo. Stejně udělej i uši.
f) Nakonec vezmi nůžky a nastříhni tlapy, aby měl méďa ostré drápy.
Polož je na pomaštěný plech a dej odpočinout na teplé místo.
5) Když chleba nakyne (zdvojnásobí svou velikost), můžeeš bochánky různě zdobit. Např: sýrem, kmínem, rozinnkami, sezamem, mákem,...
6) Peč 15 až 20 minut. Poklepej na spodek kousků, a když uslyšíš dutý zvuk, je chleba upečený. Dej na síťku vychladnout.