Postup přípravy receptu Ciabatta:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, olivový olej, sůl a teplou vodu. Nemáme-li zaručeně čerstvé droždí, připravíme si nejprve z droždí, špetky cukru a vlažné vody kvásek. Promícháme a na pomoučeném vále důkladně asi 10 minut propracováváme.
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout až do zdvojnásobeni objemu, což bude trvat asi hodinu. Na vále potom těsto rozdělíme na dva díly, roztáhneme na placky (asi 30 x 15 cm), poklademe olivami (olivy můžeme vynechat) a placky přeložíme, čímž vytvarujeme ciabatty. Pečivo potřeme olivovým olejem a necháme asi 20 minut na pečícím papíru na plechu kynout. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při teplotě 220 stupňů. Dobře upečená ciabatta musí, když na ni zaťukáme prstem, znít dutě. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhly.
<br /><br />
Černé olivy můžeme nahradit zelenými olivami, proužky slaniny nebo šunky, na proužky nakrájenými sušenými rajčaty, italskými bylinkami, vlašskými ořechy -podle naší chuti.