Postup přípravy receptu Citronové kuře s vínovou omáčkou a dušenou zeleninou:
Citron důkladně omýt a jeho kůru nahrubo nastrouhat. Potom citron rozpůlit, z jedné půlky vymačkat šťávu a druhou rozkrájet na plátky. Kuře pečlivě omýt a osušit. Zevnitř i na povrchu ho potřít solí, cayenským pepřem a polovinou nastrouhané citronové kůry. Režnou nití pevně svázat stehna a křídla na zádech kuřete. Kuře dá do pekáče hrudí dolů. Posypat ho vločkami tuku a v předehřáté troubě (200 °C, st. 3) péct cca 1 a 1/4 hodiny.
Cibuli oloupat a přepůlit. Kedlubny a mrkev očistit a opláchnout. 2 mrkve nakrájet na kousky, kedlubny na špalíčky. Zhruba po 30 minutách pečení kuře obrátit, přidat k němu cibuli, kousky mrkve a plátky citronu. Přilít 1/8 litru kuřecího vývaru a suché bílé víno. Za občasného polévání výpekem upéct kuře doměkka.
1/2 litru osolené vody přivést k varu, přisypat rýži a pod poklicí ji při mírné teplotě 20 minut vařit.
V malém množství vroucí osolené vody pak dusit celou mrkev 10 až 15 minut a nakrájené kedlubny 8 minut.
Kuře vyndat z pekáče a udržovat teplé. Do pekáče vlít druhou část kuřecího vývaru, promíchat s výpekem a propasírovat přes síto do jiné nádoby. Přidat zbytek citronové kůry a přivést k varu. V malém množství vody rozmíchat solamyl, omáčku jím zahustit a za stálého míchání krátce povařit. Potom ji ještě zjemnit smetanou a ochutit solí, cayenským pepřem, případně také cukrem.
Trochu kerblíku si odložit na zdobení a zbytek nadrobno nasekat a vmíchat do rýže.
Naporcované kuře podávat s rýží, omáčkou a dušenou zeleninou.