Postup přípravy receptu Čokoládovo-pomerančová bomba Aljaška:
1. Nejdřív si připravte čokoládový piškot. Předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů; lehce vymastěte plech a vyložte ho pečicím papírem. Celá vejce, žloutky a moučkový cukr šlehejte v míse ručním elektrickým šlehačem osm až deset minut; získáte lehkou a nadýchanou směs. Mezitím za občasného zamíchání rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem.
2. Do vaječné pěny opatrně přimíchejte mouku. Zapracujte ji kovovou lžící, aby našlehaná vejce ,nespadla‘. Trochu směsi odeberte a spojte s rozpuštěnou čokoládou; pak vraťte do mísy a zlehka smíchejte. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte deset minut. Hotový piškot nechte vychladnout.
3. Litrovou misku, která snese pobyt v mrazáku, vyložte potravinovou fólií. Z upečeného piškotu vyřízněte kolečko, které sedne na dno misky, stěny vyložte trojúhelníkovými kousky. Případné mezery vyplňte odřezky, ale nespotřebujte vše; piškot budete ještě potřebovat. Misku dejte do mrazáku.
4. Zmrzlinu nechte půl hodiny povolit v ledničce a pak ji smíchejte s pomerančovou kůrou a zavařeninou. Přemístěte do misky vyložené piškotem. Uprostřed vytvořte důlek na sorbet – do zmrzliny zapusťte malou misku (o objemu asi 400 ml). Dejte alespoň na hodinu do mrazáku ztuhnout.
5. Střed bomby vyplňte pomerančovým sorbetem, navrch dejte zbytek piškotu a vše zakryjte potravinářskou fólií. Vraťte misku do mrazáku a nechte ji tam nejméně osm hodin (klidně tam ale může zůstat i několik týdnů). Tu nejnáročnější práci už máte za sebou!
6. Asi dvacet minut před tím, než chcete dezert podávat, předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Připravte si velký talíř, který můžete dát do rozpálené trouby (lze ho nahradit otočným talířem z mikrovlnky nebo obyčejným pečicím plechem). Ve velké čisté míse ušlehejte do polotuha bílky se špetkou soli. Po malých dávkách přidávejte moučkový cukr a vytvořte tuhý, lesklý sníh. Zmraženou bombu vyklopte z misky na připravený talíř a odstraňte potravinovou fólii. Celý dezert potřete sněhem – musí být dokonale utěsněný. Spodkem lžíce nebo gumovou stěrkou vytvořte na povrchu vrásnění.
7. Deset až patnáct minut pečte. Jakmile dezert zezlátne, přesuňte ho na stůl, a ihned podávejte s horkou čokoládovou polevou.