Vložil: | Niikcaa |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
![5.91/10, hlasovalo 22 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 -](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-pul.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![5.91/10, hlasovalo 22 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 22 |
|
|
Použité suroviny receptu Čtyři netradiční výborné pizzy:
Těsto:
| 500g polohrubé mouky
| 300ml vlažné vody
| 5 lžic olivového oleje
| 1-2 lžičky soli
| Kvásek:
| 1/2 kostky droždí(20g)
| 1/2 lžičky cukru
| trocha mouky
| Náplně( vždy na jednu pizzu)
| Salsa verde: 1 sáček mozzarely (nakrájená na plátky),
| cca lžíce kaparů,cca 3 stroužky česneku (posekané, prolisované),petrželka (hladkolistá, ideálně čerstvá) - nasekaná, sůl, oliv. olej
| Cuketová: malinká cuketka (nastrouhaná),1/2 papriky (nakrájená na kostičky),1 malá cibule (najemno nakrájená),2 stroužky česneku (prosilované), 1/2 plechovky sekaných nakrájených rajčat (nebo čerstvá),oliv. olej,
| kečup,sůl, pepř, oregano na dochucení,eidam a nivu na posypání Chřestová / žampionová se smetanou:
| stroužek česneku (prolisovaný),150 g čerstvých žampionů (na plátky) nebo svazek zeleného chřestu (nakrájené na 2-3 cm špalíčky),cca 100 ml smetany ke šlehání,100 g strouhaného parmezánu,olej, sůl a pepř na dochucení
| S nakládanými artyčoky s kari a smetanou: 1/2 plechovky nakládaných artyčoků (pokrájených na plátky),
| 100 ml smetany ke šlehání,kari, sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy receptu Čtyři netradiční výborné pizzy:
cca 20 min přípravy, 1,5 hodiny kynutí, 15 min pečení
1. Těsto: Necháme vzejít kvásek, mezitím promícháme sůl s moukou, přilijeme vodu, olej a kvásek a vypracujeme pružné těsto. Necháme kynout 1,5 hodiny (i déle), aby zdvojnásobilo objem. (Lze použít též pekárnu na chléb, program na přípravu těsta - při využití funkce "odložený start" můžete přijít z práce a těsto je připravené k vyválení:-)
2. Z vykynutého těsta vyválíme 4 pizzy (používám klasický plech a dělám takové patvary, co nejsou ani kruhy, ani obdélníky, něco mezi tím) - přímo na pečícím papíře.
3. Připravíme náplně:
Salsa verde: poklademe pizzu mozzarelou, posypeme kapary, česnekem (rovnoměrně!), petrželkou a trochou soli. Zakápneme olejem.
Cuketová: osmažíme dozlatova na teflonce cibulku, ke konci na 1 minutu přidáme česnek (nesmí zčernat!), pak cuketu, rajčata, papriku a koření (včetně oregana). Dusíme do změknutí. Ke konci dochutíme kečupem, příp. dosolíme. Namažeme na pizzu, posypeme strouhaným eidamem a nivou. Nebo jen nivou.
Žampionová / chřestová: Česnek a houby (/chřest) podusíme na oleji (chvilku), osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Necháme bublat do zhoustnutí (cca 2 min). Poklademe na pizzu a posypeme parmezánem.
Artyčoková: Poklademe plátky artyčoků, zalijeme smetanou smíchanou se solí, pepřem a kari.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů (v horkovzdušné méně) - ideálně na funkci "pizza"/turboventilátor (spodní pečení + zadní kruhové topné těleso) nebo se spodním teplem. Pečení trvá cca 10 - 15 minut.
Doporučená příloha:
vychlazené bílé víno
Fotky receptu Čtyři netradiční výborné pizzy:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!