Vložil: | delli |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Delikátní uzené s čočkou:
2 uzená kolena, každé o váze zhruba 1,3 kg, očištěná
| 1 cibule, oloupaná a rozčtvrcená
| 2 mrkve, podélně rozpůlené
| 2 celerové řapíky, příčně rozkrojené na třetiny
| pár čerstvých snítek tymiánu
| 1 bobkový list
| Na čočku:
| 250 g zelené nebo hnědé čočky
| 1 pořádná lžička másla
| 1 velká cibule, na drobné kostky
| 1 velká mrkev, na drobné kostky
| 1 celerový řapík, na drobné kostky
| 1 vrchovatá lžíce nasekané zelené petrželky
| pepř
Postup přípravy receptu Delikátní uzené s čočkou:
Než začnete vařit, spařte kolena a zbavte je nečistot. Jednoduše je vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte minutu vařit. Pak hrnec opatrně dopravte ke dřezu a slijte vodu. Ovařená kolena poté osvěžte tekoucí studenou vodou, nakonec vodu z hrnce vylijte.
Teď můžete začít vařit. K vepřovému přidejte do hrnce cibuli, mrkev i celerové řapíky, tymián a bobkový list. Zalijte čerstvou studenou vodou a přiveďte k mírnému varu. Teď můžete hrnec přiklopit a uzená kolena zvolna 3 hodiny vařit.
Maso je správně uvařené, když se snadno odděluje od kostí. Hrnec sejměte z plamene a obsah nechte alespoň patnáct, ale nejlépe 30 minut odpočívat, aby bylo maso pěkně měkké. Pak kolena vyjměte a nechte zchladnout natolik, aby se vám s nimi pohodlně pracovalo. Slijte 900 ml vývaru a dejte stranou. Zbývající vývar uschovejte.
Je čas pustit se do přípravy čočky. Přebranou čočku nejprve vsypte do hrnce s vroucí vodou, pak slijte přes cedník a propláchněte tekoucí studenou vodou. Tím čočku nejen dokonale vypláchnete, ale urychlí se i samotné vaření.
Máslo rozpusťte ve středně velkém rendlíku. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celerový řapík. Přiklopte a nechte 5–6 minut dusit. Pak vsypte čočku a vlijte 900 ml vývaru (pokud se vám příčí použití vývaru z uzeného masa, použijte jiný, třeba zeleninový nebo kuřecí). Čočku přiveďte k varu a vařte cca 30 minut doměkka – občas zkontrolujte, případně dolijte vývar. Výsledná čočka by měla být sypká, ale měkká, bez zbytečné vody okolo.
Zhruba 10 minut před tím, než by čočka měla být dovařená, vykostěte uvařená uzená kolena a zbavte je tuku a kůží – měli byste získat hromádku čistého masa. To nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Vmíchejte do uvařené čočky spolu s petrželkou. Důkladně opepřete, případně zvlhčete trochou vývaru. Podávejte.
Fotky receptu Delikátní uzené s čočkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!