Postup přípravy receptu Děrovanka:
Postup přípravy receptu:
Máslo si rozpustíme a necháme vychladnout.
Do větší mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a metličkou vše promícháme. Do sypkých surovin rozklepneme vejce, přilijeme olej, mléko a nakonec vychladlé tekuté máslo. Metličkou pečlivě vymícháme do hladkého těsta.
Troubu předehřejeme na 165°C, hlubší plech vystříkáme jedlým olejem.
Připravené těsto vylijeme na plech a pečeme přibližně 45 minut.
Mezitím na plotýnce svaříme máslo, horkou vodu a rumovou tresť, vmícháme cukr smíchaný s kakaem a rozvaříme na hladkou polevu, kterou necháme zchladnout.
Upečené těsto necháme vychladnout, propícháme jej špejlí a například čínskými hůlkami (ideální jsou 2 druhy děr), polijeme polevou a po ztuhnutí krájíme na řezy. Děrované řezy mizí až moc rychle.