1 kg hladké mouky
| 700 ml vody
| 1 krajíc chleba bez kůrky
| 1 kostička droždí (42 g)
| 2 kávové lžičky soli
| 2 kávové lžičky kmínu
| dle chuti: trochu fenyklu (nemusí být)
| Na potření:
| 2 lžíce solamylu + 150 ml vody
Postup přípravy receptu Dobrý světlý chléb:
Přes noc necháme v 500 ml vody rozkvasit při pokojové teplotě 1 krajíc (i staršího) chleba.
200 ml teplé vody smícháme s 2 lžícemi mouky a droždím. Necháme chvíli zmladit.
Namáčený krajíc ve vodě rukou rozmělníme.
Do mísy dáme mouku, sůl, koření, namočený krajíc a zmlazené droždí.
Nejprve vařečkou a pak ručně dobře propracujeme.
Necháme kynout asi 2 hodiny.
Poté z těsta vytvarujeme bochník, dáme na plech, potřeme vodou se solamylem.
Pečeme asi 10 minut na 230 stupňů. Pak pečeme při 180 st. asi hodinu. Během pečení ještě několikrát potřeme.
Fotky receptu Dobrý světlý chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!