na potření
| 70 ml studené vody
| těsto
| 3 lžíce octa
| 1 kostka droždí
| 3 dl vlažné vody
| 2 lžičky soli
| 3 brambory vařené
| 2 lžičky kmínu
| 2 kg hl. mouky
Postup přípravy receptu Domácí kmínový chléb:
Brambory ve slupce uvaříme, oloupeme a nastrouháme.
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme 45 minut kynout na teplém místě.
Během kynutí si připravíme plech, který pomoučíme hladkou moukou. Z vykynutého těsta si vytvoříme bochánek. Položíme jej na připravený plech a necháme dalších 20 minut kynout. Pak chléb potřeme studenou vodou, propícháme špejlí. Zatím si předehřejeme troubu na 280 °C.
Domácí chléb vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Pak troubu ztlumíme a pečeme při 140 °C dalších 45 minut. Troubu neotvíráme.