Postup přípravy receptu Domácí uzlíky /housky/:
Z droždí, mléka a cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, vejce, sůl (podle chuti, na toto množství dávám tak půl plné hrsti), kvásek a mléko. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby. Vymísíme těsto - musí být vláčné, řidší (asi jako na vdolky). Necháme na teplém místě kynout.
Po vykynutí na vále vyválíme z těsta širší váleček, který nakrájíme na kousky, ty rozválíme na menší dlouhé válečky. Z každého válečku uděláme uzlík a dáme na plech. Můžeme dělat i jiné tvary, ale uzlíky jsou nejrychlejší. Na plechu pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či sezamem.
Domácí housky - uzlíky pečeme na 180 °C dozlatova.
Housky jsou výborné k domácí gulášové, hrachové, čočkové či jiné polévce.