Postup přípravy receptu Domácí žemle s ovesnými vločkami:
V hluboké míse rozdrobíme dorždí, přidáme cukr, dvě třetiny mouky a zbytkem posypeme povrch těsta, kolem něhož nasypeme dokola ovesné vločky a sůl. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto ponecháme asi dvacet minut takzvaně předkynout. Po této době uhněteme hladké těsto. Rozinky mezitím opereme, osušíme a vpracujeme do jehho jedné poloviny. Obě části těsta (i tu bez rozinek) na pomoučněném válu vyválíme na dva válečky. Každý nakrájíme na šest dílků, z nichž vytvarujeme šest kuliček. Plech na pečení potřeme slabě tukem a kuličky na něj ve vzdálenosti asi 5 cm naklademe, potřeme trochou mléka a zakryté utěrkou necháme dalších dvacet minut na teplém místě kynout. Vykynuté kuličky s rozinkami posypeme ještě ovesnými vločkami(aby lépe drželi, potřeme je mlékem, jež je přichytí), na zbylých šest kuliček dáme kmín. V předehřáté středně horké troubě dozlatova upečeme. Podle výhřevnosti trouby jsou žemle upečené asi za 20 minut. Žemle dáme hned po upečení prochladnout na rošt. Je důležité, aby k nim šel ze všech stran vzduch, jinak by mohly zespoda zvlhnout.