200 ml vody
| 1 droždí
| 0,5 litru 10 stupňového světlého piva
| 45 dkg hladké mouky
| 20 dkg žitné mouky
| 50 g slunečnicových semínek
| 1 PL kmínu celého
| 1 CL soli
| sezamové semínko a ovesné vločky na posypání
Postup přípravy receptu Domácí žitný chléb:
Vodu přiveď k varu a ve větší míse smíchej s pivem a s droždím,poté přidej zbylé suroviny a vypracuj těsto. Vlož ho do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček /popř. na kulatý chléb do dortové formy/ a nech 15 minut kynout. Poté vršek potři slanou vodou a posyp sezamový semínkem a ov. vločkami. /popř. kmín,mák....../ Do trouby vlož plechový hrníček s vodou /aby byl chleba vláčnější/. Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 stupňů. Poté přikryjeme chléb alobalem, aby se nespálil a teplotu snížíme na 175 stupňů a zvolna dopékáme 45-60 minut /zkouška špejlí/. Během pečení chléb potíráme slanou vodou pro křupavou kůrku.
Fotky receptu Domácí žitný chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!