Postup přípravy receptu Dort Banana Split:
Připravíme si formu (spodek vyložíme pečícím papírem, okraje vymastíme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 200°C.Z pečícího papíru si vystřihneme kolo v průměru pečící formy.
Bílky ušleháme se špetkou soli v tuhý sníh, přisypeme 50g cukru a došleháme. Žloutky utřeme s vodou do pěny, přidáme zbytek cukru, vyšleháme, a nakonec do nich prosijeme mouku a zapracujeme sních z bílků. Z těsta si oddělíme asi 250g, do kterého přidáme kakao, do zbytku potom škrobovou moučku.
Jeden díl těsta nalijeme do formy, uhladíme, položíme přes něj pečící papír a na něj natřeme druhou část těsta. Pečeme asi 30 min. v předehřáté troubě, během pečení teplotu snížíme. Upečený korpus vyjhmeme z trouby ještě ve formě jej "necháme spadnout" na linku z výšky cca 10cm - tím zabráníme sražení.
Čokoládový pudnik smícháme s mascarpone, čokolídou a kakaem a podle chuti osladíme.
Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, a poté ji vmícháme do vanilkového pudinku, přidáme vanilku. (Pokud nemáme vanilku, při vaření udinku použijeme vanilk. cukr místo obyčejného). Podle potřeby necháme vyhladnout.
Půl litru šlehačky vyšleháme do tuha, 150g natřeme pod čokoládový krém, 100g pod vanilkový krém. Zbytek necháme v chladu.
Korpus opatrně vyjmeme z formy a oddělíme tmavou část od světlé. Obě části ještě podélně rozpůlíme. Jako první na tá položíme jednu světlou polovinu, kterou potřeme polovinou čokoládového krému. Přiklopíme tmavou polovinu, obložíme banány a potřeme vanilkovým krémem. Na tuto vrstvu přiklopíme druhou světlou polovinu, na ni rozetřeme zbytek čokoládového krému a přiklopíme zbylou tmavou polovinu.
Dort potřeme zvrchu i ze stran zbylou šlehačkou (několi lžic šlehačky si necháme stranou na dozdobení). Na boky naneseme čokoládové hoblinky, vršek dozdobíme banány (potřeme medem, bay nezhnědly) a šlehačkou.