Vložil: | admin |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 10 |
|
|
Použité suroviny receptu Dýňový koláč:
300 g hladká mouka
| 180 g máslo nebo hera
| 3-4 lžíce studená voda
| 450 g dužina dýně
| 400 g neslazené kondenzované mléko
| 2 vejce
| 160 g přírodního cukru
| 1,5 lžička mletá skořice
| 1 lžička mletý zázvor
| 1 lžička mletý muškátový oříšek
| 60 g máslo
| 120 g vlašské ořechy
| 150 g přírodní cukr
| 200 ml smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu Dýňový koláč:
1. PODUSTE DÝNI
Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. PŘEDPEČTE TĚSTO
Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20 – 23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstalasi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto
asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu. Apetit- nejnovější!
4. NAPLŇTE A PEČTE
Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě. Hmotu naneste na vychladnutý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Fotky receptu Dýňový koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!