Postup přípravy receptu Fazole na jihoslovanský způsob:
Fazole namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Potom vodu slijeme, dáme čistou a fazole dáme vařit. Do vody přidáme sůl. Vaříme do poloměka cca 40 minut. Mezitím očistíme cibuli, nakrájíme na drobné kousky a podusíme na oleji. Když je cibule podušená, přidáme do ní rajčata nebo lečo. Koření přidáme podle chuti. Dusíme asi tak 5 min. Když jsou fazole měkké, vodu scedíme a do fazolí přidáme podušenou směs. Zamícháme. Tohle všechno vlijeme do ohnivzdorné mísy, navrch poskladáme klobásku nakrájenou na kolečka nebo mírně nařezanou, aby pustila šťávu, když se bude zapékat. Vložíme do trouby a pečeme, dokud klobáska nepustí šťávu. Podáváme s chlebem.