Postup přípravy receptu Francouzský rajčatový koláč a goudou:
Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na kousky nakrájené máslo, špetku soli a alespoň tři lžíce studené vody. Ze směsi na vále vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout v chladu. Těstem vyplníme koláčovou formu tak, aby vznikl okraj. Část těsta necháme stranou na ozdobnou mřížku.
Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce ušleháme s mlékem, osolíme a opepříme. Přidáme rajčata a ušlehanou smetanu, oloupaný a prolisovaný česnek, bazalku, tymián a nastrouhaný sýr. Směs vlijeme na připravené těsto a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C, tedy asi 40 minut.