Postup přípravy receptu Gemerské kuličky nepravé:
Uzeninu a rohlík nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli, česnek a brambory oloupeme a začistíme. Brambory nastrouháme, česnek prolisujeme a cibuli nasekáme najemno. Vše smícháme s pečivem a kabanosem. Přidáme vejce, ochutíme a vytvarujeme kuličky, které obalíme v hladké mouce.
Kysané zelí uvaříme doměkka a ochutíme zeleninovou kořenící směsí nebo oblíbeným kořením. V kysaném zelí zaváříme kuličky. Zhruba po 20 minutách kuličky vyplavou a sebereme je. Pokud vyplavou dřív, vybereme je také, jinak se rozvaří. Pokud nechceme použít zelí, můžeme kuličky uvařit ve vroucí vodě okyselené lžící octu a zahuštěnou škrobovou moučkou.
Vyjmuté kuličky můžeme podávat sypané praženou cibulí.