250 ml mléka
| 42 g droždí
| 3 lžíce cukru moučka
| 800 g polohrubé mouky
| 1 lžička soli
| 1 vejce
| 125 g rozpuštěné Hery
| rostlinný olej
| švestková povidla
Postup přípravy receptu Honzíkovy buchty:
Mléko lehce ohřejeme v mikrovlné troubě a nalijeme do mísy, ve které budeme zpracovávat těsto. Přidáme rozdrobené droždí a 3 lžíce cukru.
Až začne kvásek dělat trochu bubliny, přidáme trochu mouky a lžičku soli.
Poté přidáme vejce a rozpuštěnou heru. Dosypeme zbytek mouky.
Zamícháme a dobře zpracujeme, aby se těsto nelepilo k míse a pěkně "pšoukalo".
Přikryjeme utěrkou a necháme asi 3/4 hodiny kynout.
Pak lžící namočenou v mouce vykrajujeme hrudky velikosti vejce a házíme na desku posypanou polohrubou moukou. Hrudky rozděláme na placičky a na každou dáme lžičku povidel. Dobře zabalíme a spoj dáme dospod. Na plech dáme trošku oleje a buchty v něm oválíme a rovnáme k sobě. Necháme buchty ještě chvilku vykynout a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 25 minut na 175 °C. Je jich asi 30 ks.
Po vytažení z trouby je můžeme namazat olejem, máslem nebo vodou.