Postup přípravy receptu Hořká čokoládová pěna:
Čokoládu nalámeme na menší kousky do misky. Přidáme k ní máslo a společně ve vodní lázní ohřejeme. Mícháme, až se obě suroviny spojí. Pokud chceme v pěně kousky čokolády, odstavíme čokoládovou hmotu z tepla dříve. Misku s čokoládou dáme stranou.
Během toho si rozklepneme vejce, oddělíme žloutky do bílků.
Do čokoládového základu vmícháme žloutky, cukr a nakonec smetanu. Důkladně vše rozšleháme.
Bílky lehce osolíme a ušleháme z nich opravdu tuhý sníh. Musí být tak tuhý, že při obrácení dnem vzhůru zůstane v míse. Pak sníh lehkým překládáním zapracujeme do čokolády.
Vzniklou čokoládovou pěnu rozdělíme do misek a dáme do chladničky. Pěna potřebuje asi 4 - 5 hodin.
Hořkou čokoládovou pěnu ozdobíme snítkou máty, kopečkem šlehačky a ihned podáváme.