dle potřeby: hladká mouka
| 2 kostky masox
| 2 ks cibule (velká)
| 1 konzerva vepřové maso ve vlastní šťávě
| 1 balíček houby
| podle chuti: mletý černý pepř a sůl
| 3 lžíce ocet
| podle chuti: kmín
| podle potřeby: olej
Postup přípravy receptu Houbová omáčka nakyselo:
Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z masoxových kostek uděláme vývar. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky nebo kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm osmahneme. Přidáme konzervu, směs okořeníme pepřem, solí, kmínem a zalijeme vývarem z masoxu. Základ omáčky přivedeme k varu. Když začne voda vřít, vsypeme houby.
Poté přidáme ocet podle chuti. Na toto množství doporučuji 3 polévkové lžíce. Omáčku ještě chvilku vaříme. Nakonec ji zahustíme jíškou.