Postup přípravy receptu Hruškové koláče:
1. PŘIPRAVTE ZÁKLAD
Troubu rozpalte na 200 °C. Z mouky, másla nakrájeného na kousky, soli a dvou tří lžic vody vypracujte vláčné těsto. Jestliže se lepí, přisypte trošku mouky; pokud se naopak rozpadá, přidejte kousek másla. Rozdělte je na šest dílů. Každý vyválejte na placku vysokou tři až pět milimetrů a přesuňte do formiček o průměru 10–12 cm. Překryjte pečicím papírem a posypte suchými fazolemi. Dejte do trouby na dvacet minut předpéct.
2. POKLAĎTE HRUŠKAMI
Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte ostatní suroviny na náplň. Korpusy vyjměte z trouby, odstraňte papír s fazolemi, potřete koláče bílkem a na minutu je vraťte do trouby – těsto se tak zatáhne a při naplnění krémem se nerozmáčí. Korpusy vyjměte, vějířovitě je poklaďte plátky hrušek a zalijte smetanovým krémem. Pečte dalších dvacet minut, až krémová směs začne tuhnout.
3. POSYPTE DROBENKOU
Zatímco se koláče pečou, připravte si z uvedených surovin drobenku. Posypte jí koláče a pečte ještě asi deset minut, aby se zabarvila dozlatova. Pokud se povrch koláčů zabarvuje příliš rychle, překryjte je alobalem. Chcete-li, ozdobte meduňkou.
Podávejte vychladlé, třeba i s kopečkem zakysané smetany.