Postup přípravy receptu Hruškový koláč po italsku :
Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj dejte máslo, vejce, žloutek, vanilku a zalijte vodou. Prsty postupně promíchejte mouku s ostatními igrediencemi a vypracujte hladké a nelepivé těsto, dle potřeby přidávejte vodu.
Zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu vychladit do ztuhnutí.
Ze 2/3 těsta vyválejte placku a vyložte jí mělkou dortovou formu o průměru 25 cm nebo hlubší plech. Marmeládou potřete těsto a posypte drobenkou ze sušenek. Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Poskládejte na sušenky. Posypte skořicí, hrozinkami a nakonec třtinovým cukrem.
Za zbývajícího těsta vytvořte tenký váleček a umístěte podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvořte na koláči mřížkový vzor, konce připojte k těstu na okrajích.
Pečte do zlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 minut. Nechte vychladnout, podávat můžete teplé i studené, posypané moučkovým cukrem