Postup přípravy receptu Italská horká omáčka:
V ohnivzdorné misce zahřejeme olej s máslem, přidáme vykostěné třené sardelky, třený česnek, olej ze sardelek a dobře prohřejeme. Odstavíme z ohně, necháme prochladnout, přimícháme smetanu a na tenké plátky nakrájené lanýže. Pak zahřejeme opět pod bod varu, a podáváme.
Přílohy:
Bagna cauda je výborná omáčka, oblíbená zvláště v Piemontu. Podává se k různým druhům zeleniny, hlavně k artyčokům. Jak již název napovídá, podává se horká. Hotová omáčka se postaví v ohnivzdorné misce, ve které se vařila, na stolní vařič tak, aby zůstala po celou dobu stolování horká. Do omáčky, která se vlastně stále zvolna vaří, namáčíme potom kousky artyčoků, celeru, chřestu a podobně.