750g kyselejších jablek
| 250ml cideru
| 2 lžíce krupicového cukru
| 1 lžíce citronové šťávy
| 100ml calvadosu (nebo podle chuti)
| 250g mascarpone
| cukrářské piškoty nebo jiné vaše oblíbené podlouhlé sušenky
| Na dokončení a na ozdobu:
| 1 smetana ke šlehání
| 1 sáček vanilinového cukru
Postup přípravy receptu Jablečné pohárky:
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na středně velké dílky. Vložte do hrnce spolu s ciderem, cukrem a citronovou šťávou a zahřejte k varu. Přiklopte a duste, dokud se ovoce nezačne rozpadat. Pak hrnec odstavte, slijte šťávu a nechte jablka vychladnout.
Do odkapané šťávy přilijte calvados. Vychladlá jablka smíchejte s mascarpone – měla by se jen lehce rozdělit.
A začněte vrstvit! Na dno naskládejte nalámané piškoty nebo sušenky namočené v jablečné šťávě, poté jablka s mascarpone. Přiklopte talířkem a nechte vychladnout (nejlépe přes noc).
Těsně před podáváním pohár ozdobte šlehačkou ušlehanou s vanilkovým cukrem a vlašskými ořechy. Na závěr můžete do poháru zapíchnout podlouhlou sušenku nebo ho ozdobit plátkem jablka.
Fotky receptu Jablečné pohárky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!