6 vajec
| 150 g ovocného cukru
| 100 g celozrnné špaldové mouky
| 100 g hladké mouky
| 1 vanilkový cukr
| tuk a hrubá mouka na pekáček
| na náplň:
| 20 g plátkové želatiny
| 750 g čerstvých jahod
| 800 ml sladké 30% smetany
| 200 g moučkového cukru
| na polevu:
| 300 ml šťávy z jahodového kompotu
| 20 g plátkové želatiny
Postup přípravy receptu Jahodové smetanové řezy:
V míse vyšleháme ovocný cukr a vajíčka do pěny. Vmícháme valnilkový cukr a obě mouky. Těsto vlijeme do vymzaného a vysypaného pekáčku. Pečeme při teplotě 190 °C asi 35 minut. Hotový piškot necháme vychladnout a pak ho podélně rozkrojíme na dva pláty. Spodní díl vrátíme do pekáčku.
Želatinu namočíme do vlažné vody. Rozmixujeme třetinu jahod a smícháme je s ušlehanou smetanou, moučkovým cukrem a vymačkanou želatinou. Část směsi odložíme stranou a zbytek navrstvíme v pekáči na piškot a proložíme druhou třetinou jahod nakrájených na plátky. Přikryjeme druhým piškotem a na povrchu potřeme tenkou vrstvou náplně. Dáme do ledničky dobře vychladit.
Do ohřáté jahodové šťávy z kompotu dáme rozpustit želatinu. Jakmile poleva začne tuhnout, nalijeme ji na moučník a necháme ztuhnout. Před podáváním moučník ozdobíme zbylými jahodami.
Fotky receptu Jahodové smetanové řezy:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!