Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 115 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 30 |
|
|
Použité suroviny receptu Jemný mléčný chléb:
na těsto:
| 30 g čerstvého droždí
| 500 ml mléka
| 1 kg hladké mouky + trocha na posypání pracovní plochy
| 100 g krupicového cukru
| 20 g soli
| 2 vejce
| 150 g másla
| Na potření:
| 1 vejce, rozmíchané v troše vody
| Na posypání: mák, kmín, případně jiné koření podle vlastního výběru
Postup přípravy receptu Jemný mléčný chléb:
Droždí rozdrobte do misky a zalijte ho trochou mléka, mělo by mít tělesnou teplotu, tedy okolo 38°C. Na teplejším místě bez průvanu ho nechte asi čtvrt hodiny vzejít, směs bude připomínat napěněnou kašičku. Hnětačem či ručně promíchejte cukr, sůl, máslo, mléko a případně sirup, ale jen tak, aby se směs spojila. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku i vzešlé droždí a nechte deset až patnáct minut propracovávat střední rychlostí. Při ručním hnětení počítejte nejméně s 20 minutami. Prohnětené těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní plochu a znovu je důkladně propracujte. Pak nechte na teplém místě hodinu kynout. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Propracované těsto vložte do formy na biskupský chlebíček a konečky prstů je upěchujte. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin formy. Nechte je na teplém místě znovu vykynout. Potřete rozmíchaným vejcem a pečte dozlatova.
Fotky receptu Jemný mléčný chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!